Γίνε Μέλος!

Δράσεις

Μια "ΑΓΚΑΛΙΑ" στη λίμνη Παμβώτιδα

23 March, 2015
Μια "ΑΓΚΑΛΙΑ"  στη λίμνη Παμβώτιδα

Μετά την πρόταση ενός εκ των μελών του Σωματείου μας αποφασίσαμε να κάνουμε πράξη την Δράση μια "ΑΓΚΑΛΙΑ" στη λίμνη Παμβώτιδα μας για να αναδείξουμε την ομορφιά της, αλλά και τα προβλήματα της …

Το εγχείρημα είναι μεγάλο αν αναλογιστούμε ότι η περιφέρεια της λίμνης είναι περίπου 33 χιλιόμετρα αλλά ελπίζουμε με την σωστή οργάνωση και την συμμετοχή όλων των Γιαννιωτών να το φέρουμε εις πέρας και να στείλουμε μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις για την ευαισθητοποίηση των αρμοδίων…

Η λίμνη Παμβώτιδα είναι αναμφισβήτητα ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα της πόλης των Ιωαννίνων αν όχι το κορυφαίο. με ιστορία πολύ πίσω στον χρόνο (10.000π.Χ) , και μεγάλη αλλαγή στο μέγεθος και στην καθαρότητα των νερών της, και μέχρι σήμερα έχει δημιουργήσει παραδόσεις και μύθους γύρω από το όνομα της .

Όσοι επισκέπτονται τα Ιωάννινα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στις όχθες της και να επισκεφτούν το νησάκι που βρίσκεται στο κέντρο της και παρουσιάζει ιστορικό ενδιαφέρον αφού εκεί δολοφονήθηκε ο γνωστός άρχοντας της πόλης κατά την εποχή της τουρκοκρατίας ο Αλή Πασάς.

Η λίμνη των Ιωαννίνων αποτελεί ένα εξαιρετικό και ευαίσθητο οικοσύστημα, το οποίο ανήκει στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών (NATURA 2000), «σπίτι» για τα σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας, όπως καραβίδες, γουλιανοί, κυπρίνοι, αγριόπαπιες, χέλια καθώς και πολλών αμφίβιων και μεταναστευτικών πουλιών. Ταυτόχρονα αποτελεί μια σπουδαία πηγή ζωής, οικονομικής λόγω της αλιείας, για τα Γιάννενα ενώ αποτελεί κι ένα μοντέρνο κέντρο διεξαγωγής διεθνών αθλητικών διοργανώσεων.

Ο προβληματισμός όλων των κατοίκων των Ιωαννίνων εδώ και πάρα πολλά χρόνια είναι έντονος για την καθαρότητα των νερών της ,αν αναλογιστούμε ότι όχι πολύ παλιότερα η επίδοση σε κολύμπι στα νερά της ήταν μια από της αγαπημένες συνήθειες των κατοίκων της πόλης κατά την περίοδο του καλοκαιριού. Η κατάσταση που επικρατεί στην περίμετρο της λίμνης λόγο της ύπαρξης καλαμιών και της μη συντήρησης και σωστού καθαρισμού (αν και κάποια στιγμή ο Δήμος Ιωαννίνων αγόρασε μηχάνημα για την συγκεκριμένη δουλειά) είναι σοβαρή και χαίρει άμεσης φροντίδας.